Jumaat, 5 Disember 2008

Menipu Untuk Hidup Atau Hidup Untuk Menipu?

Salamm semua...

Kepada semua pengunjung blog ini, saya rasa anda semua mesti pernah dengar tentang program cepat kaya. Selalu iklan mcm ni : “menjana pendapatan tambahan lumayan secara sampingan dirumah sahaja..” Harap anda baca penerangan saya sebelum anda tertipu. Sbb kalau baca iklan mereka memang menarik giler.

Mari saya dedahkan rahsia penipuan mereka!

Pasti anda pernah dengarkan kat akhbar2 iklan kecil berkenaan program yg menawarkan kesenangan hidup. Jika dilihat semua iklan2 tu, rata2 menjanjikan pendapatan ribuan malah puluhan ribu setiap bulan.

Perkara utama mesti berbunyi “utk keterangan lanjut,sila hantarkan envelop bersetem 30 sen dan beralamat sendiri kpd…(alamat sykt mereka)…” Kpd pembaca yg terpedaya dan berminat, mereka akan menghantar envelop tersebut ke alamat sykt tersebut. Lepas tu sykt tersebut akan menghantar le keterangan / risalah percuma ttg program kekayaan mereka tu.. Haaa, masa ni bila pembaca yg baca risalah tu berminat (sebenarnya bukan berminat..tapi terpedaya dgn ayat2 yg mereka susun dgn baik punya..bertujuan mengelirukan pembaca) dah masuk perangkap bila nak membeli program kewangan tu. Selalu harga program ni RM25 – RM30. Selalu mereka suruh bayar pakai wang pos atau bank-in terus ke akaun mereka.

Maka jualan sudah berlaku disini..sykt akan menghantar risalah program tersebut kpd pembeli. Haaa, ini la yg dikatakan urusniaga melalui iklan dan pos.

Sebenarnya itu la formula (konon2 nya formula nak jadi kaya!) yg mereka guna utk menjana kewangan mereka. Mereka duduk kat rumah ja, mana ada mereka tubuh sykt sendiri..tak dak ahh..tipuu jaa...bila ada org nak beli mereka akan jual program tu.

Nak tau apa yg ada di dlm risalah program tersebut? Dlm tu hanya ada cerita teknik yg mereka guna utk jadi kaya (konon2 nye.. tapi teknik tipu org ada laa!)

Setelah anda membeli program tersebut, nak tau isi kandungannya? Mari saya tunjukkan contoh yang sebenar seperti di bawah:

BAGAIMANA UTK BERMULA?
Mula2 sekali anda perlu membeli teknik2 formula kewangan ini di dlm akhbar2 yg mempunyai iklan tersebut..kini anda telah pun membeli dr kami..adalah menjadi hak anda utk menjual teknik ini kpd org lain..
Iklan kan ‘produk’ anda spt ini:
PELUANG BUAT DUIT DI RUMAH
Dapatkan ribuan ringgit seminggu. Hanya duduk di rumah. Tanpa risiko. Berminat sila hantar envelop bersetem dan beralamat sendiri ke ….(alamat anda)

Kos iklan amat murah sekitar RM60 hingga RM150 utk sekali siar. Tunggu 2 hingga 3 minggu utk iklan anda keluar. Setelah iklan anda dipaparkan, anda akan mendapat byk envelop bersetem dan beralamat sendiri ke rumah anda.
Utk setiap envelop anda masukkan penerangan perniagaan yg sedang anda jalankan ini. (mana ada perniagaan apa pun, tipu jeee...!) Penerangan / risalah perniagaan adalah yg telah anda dpt dr sykt kami..anda boleh jualkan kembali dgn harga yg anda tentukan sendiri.

Gantikan nama dan alamat sykt menjadi nama dan alamat anda.

Jualkan kembali teknik ini kpd pembeli yg berminat.. (Ini la mangsa2 anda..siapa?? kita la tu!)

Cuba olah iklan anda dgn perkataan yg paling menarik bagi menarik perhatian pembaca.

Photostat byk2 teknik ini dan simpan utk sementara..bila ada yg berminat membeli (bukan berminat membeli, tapi terpedaya dgn iklan mereka dgn ayat2 yg begitu menarik ni!) jual kan teknik ini..

Mudah saja bukan? Modal utk photostat teknik ini beberapa ringgit sahaja. Anda boleh jualkan kembali dgn harga RM20 –RM30. SELAMAT MENCUBA!

Gitu le lebih kurang ayat2 yg terkandung dlm terknik program tersebut..

Ok dah selesai penerangan saya. Harap anda semua dah faham skrg. Kita sebenarnya hanya jual kertas 2-3 helai yg ada penerangan ttg teknik tersebut yg caranya iklan le apa2 program kekayaan kat akhbar lepas tu tunggu org beli kertas teknik tu. Lepas tu org yg beli teknik tu jual la pulak kat org lain. Dan begitu le seterusnya.

Mereka kata tenik nak jadi kaya kan.. yer la tuu.. teknik menipu org utk jadi kaya ada lee.. So, berhati-hati la dgn program kewangan kat rumah sebegini. Menjana pendapatan sampingan kat umah la, itu la, ini la, dan byk lagi yg lebih kurang sama je bunyinya. Walhal tipu je lebih sebenarnya.

Ada lagi satu yg buat iklan mcm ni:

PELUANG KERJA 4 ANGKA SEMINGGU. PROGRAM PEMUATAN SAMPUL SURAT KAT RUMAH
Memperolehi komisen dan ganjaran lumayan. Hanya secara sambilan atau sepenuh masa di rumah. Menguasai sumber RM yg berterusan seumur hidup melalui bahan kerja yg dibekalkan dan mudah disesuaikan. Utk keterangan percuma,kirimkan envelop beralamat sendiri kpd…

Kalau sekali baca mesti kita ingat yg ada tawaran pekerjaan yg ditawarkan oleh sykt ini..pada hal ni pun penipuan juga..sama ler dgn penerangan yg saya terang kat atas td..lebih kurang sahaja..Cuma beza ayat pada iklan tersebut sahaja : PELUANG KERJA 4 ANGKA SEMINGGU, yg lagi satu PELUANG MENAMBAH PENDAPATAN DI RUMAH.

Perhati kan ayat yg dihitamkan ini yer.. :

…Hanya secara sambilan atau sepenuh masa di rumah. Menguasai sumber RM yg berterusan seumur hidup melalui bahan kerja yg dibekalkan dan mudah disesuaikan..

Kalau kita baca mesti kita ingat yg sykt tu yg akan bekalkan pada kita bahan2 kerja mereka. Nak tau apa bahan tersebut? Bahan tersebut ialah sampul surat yg beralamat sendiri yg dihantar oleh org (pembeli yg terpedaya..mcm anda juga..masa mula2 beli..tapi anda nak jual pulak kat org lain..) ..itu le “bahan2 yg dibekalkan” oleh sykt tersebut..fikir secara logik..bukan sykt tu yg bekalkan envelop tu..tapi envelop tu dihantar setelah anda iklan kan kat akhbar2.. (masa tu anda dah beli dah program tersebut.. rugi dah RM30.. tapi lepas tau itu je teknik nye..anda pulak jual kat org lain.. .anda tak malu ker sekurang2nya pada diri sendiri, anda nak tipu org.. nak buat mcm mana.. dah anda terkena.. anda pun nak bagi org lain lak terkena!)

KALAU ANDA TAK PERCAYA JUGA, BOLEH TRY HANTAR SAMPUL SURAT KAT ALAMAT2 SYKT YG TAWARKAN PROGRAM KEWANGAN INI.. ANTARA CONTOH SYKT2 TERSEBUT IALAH NURHARA CREATIVE & SERVICES, PRISMA JI ENTERPRISE, SPECTRUM JUTA, DAN BYK LAGI.

Nanti kalau dah dapat risalah percuma tu.. cuba baca tgk.. sama tak dgn apa yg saya katakan.. TAPI INGAT!! ANDA JANGAN MEMBELI PROGRAM TERSEBUT. CUMA BACA JE. UTK NAK LEBIH PERCAYA DGN PENERANGAN SAYA NI.

Saya sekadar menyampaikan supaya anda tidak tertipu. Jgn biarkan diri anda ditipu oleh mereka2 ini. So hati2 dgn iklan kat akhbar spt BACARIA, MINGGUAN PERDANA yg di dlmnya ada iklan program kewangan spt ini. Dlm internet pun byk gak. Cuma antara kita sedar dengan tidak je sebenarnya..

Haiii.. ntahla dunia dunia.. Macam-macam cara orang nak menipu sekarang ni. Mudah sangat kelabu mata dan buta akal fikiran akibat duit dan demi mengejar kesenangan duniawi.

Wallahualam....


"Kerbau dipegang pada tali, manusia dipegang pada janji.. jangan harapkan yang terbaik kalau diri sendiri tunggang terbalik. . jangan cakap tak serupa bikin, cakap lain tapi buat lain.. jangan bercakap macam bagus, tapi bila buat semuanya hancusss..!" - Rintihan Rasa, 05/12/2008, 11.30 p.m -

96 komen:

aynaakma berkata...

betul la..
i dah try anta kat prisma ji ent.
memang pembohong.
duit dan ambil(money order)
tapi hampeh..
2 la pengalaman mengajar.
sesiapa yang nak cuba tu saya nasihatkan jangan la..
klu dalam masa 2 minggu ni x ada apa2 balasan dari prisma ji 2,
saya nak report polis.
malaysia ni ada undang2..

Johan berkata...

aynaakma.., saya tumpang simpati atas apa yg berlaku kepada anda. Saya harap, pendedahan ini dapat memberi sedikit kesedaran kepada mereka di luar sana tentang 'wajah' sebenar mereka di sebalik 'topeng' yang mereka pakai. Anggaplah semua yg terjadi itu sebagai pengajaran. Kalau nnt dapat balasan dari Prisma JI tu, simpan risalah tu sebagai bukti. Semoga kebenaran akan terserlah suatu hari nanti..

norakecik berkata...

tuaynaakma btol ker u dah join prisma ji enterprise tu???????
adoyai... kita baru semalam bank in duitnya. atas nama junani.
x per, jika dia menipu, kita tak halalkan dunia akhirat lau dia makan duit tu...
kita percaya sbb kita btol2 nak cari duit lebik untk mgubah masa dpan.
u buat jer laporan lau dia xder balasan

from: nora

norakecik berkata...

katner ea nak dapatkan duit tambahan yang betul@ jujur ni?????

PikA berkata...

huhu~
salam ziarah.thnx utk informasi yg berguna. pika pun hamper tertipu..naseb la check kat tenet dulu..kalo x.mmg mlayang la money tu.hu~..
well nak dpt duit kne la keje, kalo kt rumah..wt mcm jual2 tudung or whatsoever la kot..stakat nk bg2 dwet kt org cmni..difikir logiknye balik,,spe nk bg kt kite sng2 je ddwet ni..unless keje..yg btol dlm kata keje..not keje menipu aje..hu~pe2 pun..amek cnth aynaakma sbg iktibar=)

Tanpa Nama berkata...

huhuhu..nsib bek i check kt intrnet sblm i g bg duit fre kt dorg. ingtkn bru nk g pos sok...
huhhh...sikit lg tertipu.. odoiii..

Tanpa Nama berkata...

yang spectra juta enterprise ni pon tipu gak ke?
yg pos2 surat dari umah, lagi byk kite pos lagi byk dpt duit..
ni pon tipu gak ke?

mamsder berkata...

salam...
alhamdulillah...
aku pon hampir2 kena tipu...
ni pon tinggal nak pos je ni...
mujur buat research dulu kat tenet...
thx to johan utk info yg sgt berguna ni...
by the way aku terbaca psl iklan ni kat metro dprd syrkt spectra juta enterprise...kalau betulla benda2 ni semua tipu,durjana btul diorg ni...


p/s: mohon izin copy n paste entri ni kat blog aku boleh? nak sebarkan kat member2 plak...huhu...

Aizud berkata...

thanx johan for the heads up...saya pun ingat nak masuk, tapi dah nature check dulu kat internet..selamat rm40..

Tanpa Nama berkata...

terima kasih sb sedarkan aku,mber aku ade ajk masuk sb nak uat duit lebih.huhu..aku nak g bongkarkan penipuan nie kat mber2 aku lak.TQ

Tanpa Nama berkata...

hahahaha..
sy pon nasib baik r xsempat g pos..
internet sgtla berguna ..
b4 buat sesuatu baik search kat internet la dlu..
byk maklumat kita akan dpt..
sy da la tgah nak paki duit..
kalo tertipu dgn yg ni xke naya sy ni..
dua kali teerdesak.

Tanpa Nama berkata...

aku dah trtipu ke mcm ni?br2 ni aku pn ad join jgk 2 program wat kj smbilan ni mcm mguruskn srt2la,packing brg2 la,kj2 pgkeranian la.hbs duit aku dkt RM200 jgk dftr.mknanya aku pn kne tipu ke ni?mampos aku mcm ni..dh la aku trdsk nk pkai duit skrg ni..klu aku ditipu jgk aku doakn org2 y menipu 2 mampos kne lenyek kat trailer!!!!!
p/s-tiada jln mdh utk bjya..sume org y dh bjya brmula dgn kpyhn.tp klu kt rjn brusha n xmdh pts asa insyallah kt jg akn bjya kelak.jgn mdh tertipu..

Tanpa Nama berkata...

thanks johan kerana sebar kan semua nie...nasib saya baca n cheak dulu kat internet...kalau x mmg minggu depan pon saya akan join..nk tambah duet lebih...nak harap kan gaji kerani...ape lah sangat..betul kata kawan saya dulu..ayah dia penah pesan,,kalau nak cari job part time...orang akan bayar kite...bukan kiter bayar orang...so skarang dah terbukti penipuan nya

Tanpa Nama berkata...

ermmm kita rase kita pon da tertipu gak,,,xtau la klo TRIPLE SUN ENTERPRISE gna concept yg same,,,oh sedihnyer,,tp pengalaman xleh bli ngan duit kan,,,tp nak taya?boleh ke kita wat laporan polis tok kes2 mcm ni,,,n lagi satu leh caye ke klo risalah yg die kasi tu ade gamabr sijil pedaftaran syarikat?

p/s: xbaik aniaya org...klo btol org tu terdesak, xke kecian kat die(pngguna tertipu tu),,,

Yang terdesak... berkata...

Btul ke semua yang korang kongsikan ni???saya baru je poskan wang semalam sbnyak RM25.awal2 pun,x yakin gak ngan iklan camni...tapi x perlah..nak test dulu.so,hari ni cmne bleh terfikir untuk check dlam internet pasal syarikat prisma ji ni..melihatkan komen saudara saudari sekalian,sememang nyer saya sudah tertipu.hangus terus duit tu...trime kasih semua!!!

RASHID VEMMA LUMAYAN berkata...

aynaakma
salam kembali...
kepada kawan2 yang telah kena tipu (cam saya)heheheeh sabar yer.. ada hikmah disebaliknya.. muhasabah diri, mesti ada jalan keluar untuk setiap masalah ;-)

aPpLe HiJaW berkata...

aduhai alhmdullah,nsb sya xpos lg.ingt nk cari duit lbh sbb skrg mmg mmrlukan duit sgt2..trma ksh pada semua krna mklumat n bt sya rasa lega.klo x sia2 ja duit 2 hilang..

SHAKIRA berkata...

Salam.. alhamdulillah saya belim pos duit tu, sumpah mak and saya dah excited nak join benda alah ni. iklan dia memang boleh buat orang buta la tapi nasib baik pagi ni saya terfikir nak usha kat internet dulu then now jumpa artikel ni. apa punya jahanam la dorang nak buat bisnes cam ni. memang nampak sgt pemalas nak kerja, tahu cekup duit orang je dengan cara menipu bagai ni. balik ni confirm kena bagitahu mak and confirm mak pun akan kutuk2 kerja haram tak berfaedah ni.baik buat kuih jual lagi halal and suci tanpa menipu duit orang ramai kan eee geramnya. tak sangka betul. btw, thanks for the article.thanks a lot!

Tanpa Nama berkata...

thanks to johan, n for every one yg tlah share semua ini. amoi pun br nak hantar surat untuk tujuan kerja pengisian sampul surat tu but rasa2 amoi mcm takut pulak,ragu.so i pun cari maklumat kat internet cari info mungkin ada yg pernah kerja mcm ni. memng tak ada yg senang ye kat dunia ni. thanks again.

AMOI.

Lanie LuvOppa ッ berkata...

SAYA JUGA DAH BAYAR RM30.00 UNTUK PROGREM SEUMPAMA INI...TAPI HAMPEH..YANG SAKIT HATI SANGAT TU BILA DALAM SURAT PENYERTAAN MEREKA ADA SEBUT"BUKAN SENANG NAK DAPAT DUIT DENGAN HANYA BERGOYANG KAKI"...TAPI SEBELUM DAPAT DUIT KITA ITU LAH YANG MEREKA JANJI KAN..MACAM SIAL JER...

Tanpa Nama berkata...

hehe sebenarnya buat duit di internet sekarang ni pun hmpir sama gak cm tu, kata jana wang btubi-tubi, skali tengok e-book yg dapat tu pun adalah mengenai amcm nak buat duit ngan jual balik ebook tu, sama je kan... bagi saya yang penting ikhlas cari wang..

Tanpa Nama berkata...

Salam,

Dulu² saya pun nyaris terjebak. Masa tu saya mmg berminat nak cari duit tambahan dgn mengisi sampul surat di rumah sbb ada ex housemate saya penah buat. Saya cari iklan dlm akhbar dan ada 2 iklan yang suruh poskan wang pos ke alamat di Ampang. Satu rumah flat dan satu lg rumah teres. Tp saya jenis siasat dulu. Rumah flat tu, saya pegi ketuk pintu. Sorang amoi buka puntu n tak mengaku ttg iklan tu. Rumah kedua saya pergi yakni rumah teres. Tgk rumah cam tmpt kumpul sampah/brg2 recycle, seperti tuan rumah pun tak cukup duit. Secara logiknya, tuan rumah pun cam tak cukup duit, nak suruh org jana pendapatan tambahan? Sejak tu saya serik dgn iklan² begitu.

Tanpa Nama berkata...

Ya Allah.Nasib baik saya tergerak hati nak check kat internet dulu pasal ni.Saya dah berapa kali tunda dah nak pos duit tapi macam ragu-ragu.Rupanya kes menipu. Thanks to blogger.

Tanpa Nama berkata...

Alhamdulillah syukur kepada Allah sbb bg sye ksempatan bukak internet hari ini utk search TRIPLE SUN pnye company dkt google. tetibe jumpe blog nie..terima kasih saudara yg share dan rakan2 lain yg comment. kerana sye bru je nak post wang tue besok. sekarng surat tue dah sye campak kat dalam tong sampah. biasalah bila da terdesak nak duit ini ada sje anasir2 yg cri ksmpatan ats kita..Terima kasih Ya Allah..Terima Kasih semua sbb share

-Nabila-

mangsa berkata...

thanks for the info,,
sapa2 kat luar sana hati2 jgak dgn syarikat PRIMA PRODUCTION HOUSE HT,
lg byak duit org dy ami,,
rm60 bayaran pendaftaran

Tanpa Nama berkata...

br trkena dgn "zalmal kreatif" dh mlayang rm30, kta bahan dbekalkn tp cma krtas mcm contoh d ats. kita lak kna iklankn..
x slamat mu dnia akhirat

Tanpa Nama berkata...

subhanallah...sy dh tertipu.. mggu lpas bru g bnk.in rm 32 atas nama junani.. katenye 5hari boleh mula..smpi ni x mula lg..sy x halal duit dunia akhirat..

Tanpa Nama berkata...

subhanallah...sy dh tertipu.. mggu lpas bru g bnk.in rm 32 atas nama junani.. katenye 5hari boleh mula..smpi ni x mula lg..sy x halal duit dunia akhirat..

Tanpa Nama berkata...

subhanallah...sy dh tertipu.. mggu lpas bru g bnk.in rm 32 atas nama junani.. katenye 5hari boleh mula..smpi ni x mula lg..sy x halal duit dunia akhirat..

Tanpa Nama berkata...

Zalmal kreatif pon tipu jugak ke?bru plan nk cari duit lebih..

fizah91 berkata...

thanks sbb berkongsi maklumat....sy trime surat dr prima production house ht...nasib baik x smpat bank in duit....

Tanpa Nama berkata...

mcm mana company ni bole trlepas dalam paper,sdg kan tak di iktiraf lnsung ek?sepatutnya yg btl je leh iklan dlm paper.

...suria... berkata...

iye ke sampai macam tu sekali,naseb bek saya search dulu pasal triple sun
a'ah bank in atas nama junani ismail(entah betul nama sebenar die...).

Ya Allah ,aku tunjukkanlah kebenaran kepada pemilik yang menipu duit orang ramai ni,tak sanggup rase nya tgok org lain lain mengaut keuntungan tetapi merugikan org lain

byangkn kalu sehari si junani tu dpt min rm 25.orang,kalu 100 org sehari rm 2500/hari..patutlah kaya.tak berkat lah hidup die,nak pergi mane atau nak gune duit tu mesti ade aje halangan ,nanti..takpe doa ramai2 org teraniaya pasti makbul..
thanks kepada yang berkongsi maklumat ni..kamsahamnida,u r doing the good job for people...

Tanpa Nama berkata...

prima production @ city viera juga penipu ! nama company lain tp alamat sama, nasib baik saya belum terjebak tp hampir2.. yuran pendaftaran rm 60.. xsia2 sy sms dgn org 2, cara send msj pun sy tahu, mcm org bodoh yg cuba sms secara formal tp lintang pukang dgn typo nyee...

Tanpa Nama berkata...

Tq ats info yg dberikan. Mmg syarikat city viera business kalau search d google tiada review.. kalau btl blh jana pndptn, mst ada blogger yg tulis ttg city viera atau apa2 company yg mmg mmbantu suri rumah bekerja dirumah. ;)

Tanpa Nama berkata...

sya pun bru tertipu ngn jurutypist..bnk in duit..tber2...diam cm tuh ajer..haigsss....dugaan2...

Tanpa Nama berkata...

tq johan ats mklumat bguna ni,smga Allah bls jasa kalian,hampir2 trtipu,mjur smpt check kt intrnet..

Tanpa Nama berkata...

Salam .sy ada terima tawaran kerja sambilan kt umh tpi syrkt tu srh sy mndftr sbgai ahli sbnyk RM60. Syrikt city viera terengganu...adakah syrkt ini wjud???? Atau skdar tpu helah semata-mata?????

Tanpa Nama berkata...

Yekew city viera business kt Terengganu k?
Sypn ad dpt twrn krja smbilan tu dgn byrn pndftrn Rm60...

Honestly : haja

Tanpa Nama berkata...

mcmna nak semak nma syarikt btl ke x.sye xthu cmne .sye nk psti kn btl ke zalman kreatif ad ke xd

Tanpa Nama berkata...

saya baru nak juin city viera . .hm. ..adakah syarikat ini tpu jgak?

4wheel perlis berkata...

smenjak 2 mnjak ni,,byk kes tembak..so aku harap ketua/kepala/chief/apa2 pn yg mnipu duit org ni mampoih kna tembak...org tgh susah,,depa nk bg hidup lg susah..baek depa yg mampoih..drpd dok naek bmw,keta mewah ats duit mnipu org..

Tanpa Nama berkata...

pergh!!
alhamdulillah..bersyukur sngt sbb Allah swt gerakkn hati tuk search dlm internet..hari tu pn mak ader pesan jgn buat tp hati nie melonjak lonjak nak join hanya krn masalah kewangan yg duk hadap skang nie..hurm, moga Allah swt memberi pembalasan yg setimpal kepada manusia2 mcm nie..mmg mcm haram..terus koyakkn kertas2 bodoh mereka ni n harap dpt koyakkn bdn mrk mcm kertas nie jgk..

geram!!!!

4wheel perlis berkata...

sy sokong!!!

Tanpa Nama berkata...

Sy pnh try jgk, mcm2 nme cmpny.. mmg btol kap johan..ape yg di iklnkn kt akhbar.. judul yg kcil2 tue,korunk x pyh la nk join.. hbiskn duit je.. melainkn iklan yg besar tue mmg btol.. sy skadar kongsi je sbb sy da byk kli terkena...

Tanpa Nama berkata...

hehehe saya pun tertipu jgk..saya bru je bank in duit hari ni atas nma junani gak dan hari ni jgklah baru nk search psal benda ni..pandai betollah..rezeki diorang kot..hahaha

Tanpa Nama berkata...

sy ada jgk try trbaca dlm paper tp baru kasi alamat diorg antar surat jelaskan mcm mna kerja nk kena buat & sruh buat byaran rm59 rnggit dlu..lpas tu diorg siap bkalkn smpul surat,setem,nma dan almat soh kita krimkn jer surat tu...xtaw la btul ke x sbb xtry pon tkut lain plak jdnye t..krja ni dr syrkat cretive business solution.

Zommei Syakimah Ismail berkata...

Salam,nasib baik trasa nk check dulu syrkt ni betol ke tdk,,,jumpa blog ni terus bke..ingt nk g bank in dh td trus xjd...Alhamdulillah Allah bg petunjuk supaya berhati2..tq JOHAN

Tanpa Nama berkata...

Bodoh gler penipu ni..jom kte anta no. Tepon die kt POLIS!!...0192004578...soh polis ngan SKMM tgkp makluk cilako ini!!

AZIZI JOHARI berkata...

nasib baiklah saya sempat google dulu ttg perniagaan macam ni..triple sun..psrima ji..haishh..apa la punye peel macam ni..

apapun, thanks atas luahan dan perkongsian. selamat duit saya walaupun hanya puluhan ringgit.

saya rasa kan bagus kalau kita wat satu pungutan suara untuk laporkan prkara ni kpd pihak yg speatutnya.

bukan apa, masalahnya iklan2 diorang ni siap leh kua kat paper. tu yang pelik tu. memang pihak akhbar berkaitan just terus publish je ke iklan diorang nih.

memanglah secara dasarnya, nampak mcam bisnes dgn pos mengepos nih.. tapi dipikir balik secara logik..memang diorang tak sediakan apa2 pun..kita je yg terPEDAYA dan terTIPU dgn ayat2 poWer diorang.

saya harap juga sesapa yang nak buat tu, bantutkan je lah hasrat.

thanks.

Tanpa Nama berkata...

sya pon dpat jgak dri syrikat city viera...tp x pasti sama ada btl atau x...

Tanpa Nama berkata...

City viera dftr dgn ssm kn??tpu jgk ker??

Tanpa Nama berkata...

sy dh trtipu dgn city viera

Tanpa Nama berkata...

La ye ke aku bru pas isi borang pendaftaran kt city veira ingat esok nk pos RM60 p ayah aku ckp lau nk cr kerja knp kne byr kt diorang gak ni trus aku buka internet nasibbek blum pos ag...syukir alhamdullillah

Tanpa Nama berkata...

City viera dftr dgn ssm kan. Syrkt brpgkalan di Ajil. Tipu jgk? Dlm isi kndungan surat tu pn ada pmberitahuan mmg ramai yg tiru nama syarikat diorg utk buat sindiket tipu ni. mohon penjelasan dgn sejelas2nya.

pinky girls berkata...

tq sgt2 sbb bg info ni..syukur alhamdulillah,sy blm lg trpu dgn penipu2 ni..trgrak aty nk google dlu..sada sape thu x syarikat vity veira tipu jgak ke x??

Norzana berkata...

Salam.. Sy pn ad trime dri city viera..nsib baek la google dlu tntg nie,lau x sje2 je melayang duit.. Tp klau syrikat yg menawarkn perkhidmatan jahitan separuh masa tu betul ke x? Was2 la ngn sume sykt nie, byk yg tipu dpd btul.. Mohon sesape yg thu tlg bg mklumat..

Ira Nadia berkata...

Terima kasih la sbb blog ni dh slmtkan ramai org.. sy belum try lg.. antara syarikat yg sy dpt surat - percetakan era jaya, jayapos kreatif, prima production house ht, triple sun enterprise, prisma ji enterprise, ayza mail enterprise, sme glonet sdn bhd.. klu ada antara ni yg betul.. tlg bgtau eh..

Tanpa Nama berkata...

kat tempat sye dia tmpal kertas kat pjbt..tp xd name..ad nb fon jewk..dy soh bg name n almt uma..sy mcg pas2 dy kap btl2 bmnt ke yuran kne 60..y pliknye dy nk bg wet p nape awl2 da mtk kte dlu..sy mtk name cmpny..cri dlu kt google y plg pntg spye xttpu..city virra la name cmpny 2..tm kch ats infrmtion k..

Tanpa Nama berkata...

nak tanya lh..percetakan era jaya ny tipu ke x ea ??bley caye x ?

Tanpa Nama berkata...

Slm semua kwn2...ari ni sy terbaca iklan dlm metro...nama company SME GloNet...alamat dia P.O.Box 7360,shah alam,selangor....dia kata kerja sambilan kat umah...lipat iklan...kesimpulanya...betul ke...ada sape2 dah cuba atau terkena...cuma nak tau aje...reply...TQ

INDIana Jones Die berkata...

ayza mail enterprise betul ker

Tanpa Nama berkata...

Slm semua.iklan buat kerja di rumah dr syarikat SME GLONET SDN BHD alamat nya P.O BOX 7360 SHAH ALAM SELANGOR tu mgkn mmg penipu.sy dh antr 'money order' sebyak RM50 pd bln FEBRUARY 2014 tp sapai hr nie lgsg xde ape pn.syarikat tu ckp lpas 2minggu money order tu mereka dpt,mereka akn kirim kn kerja yg sepatutnya sy buat tp la ni bayang pn xde.syarikat tu mmg btol2 penipu.sy hrp anda semua jgn terpedaya dgn iklan dr syarikat itu.

Tanpa Nama berkata...

Syarikat tu mmg penipu.sy hrap anda jgn terpedaya seperti sy.sy dh terkena.anda bleh baca ape yg sy tulis di bwh tu.tq.

Tanpa Nama berkata...

Salam Saya pn dh terkena dgn Syarikat ni...mmg penipu..dh 3 mggu antr money order tapi smpai skrg x da apa2 pn...harap yg laen jgn terpedaya...iklan Syarikat ni Ada DLM paper metro

Tanpa Nama berkata...

city viera pn tpu.sy dh cba..sma ja mcm johan kta.kita plak nk kn wat iklan dlm paper

Hamzah Kadir berkata...

Saya dah teliti berulang kali dan dapati bukanlah mereka2 itu menipu bulat2 tapi mengambil upah yang berlebih-lebihan terhadap tip/program 'Menambah Pendapatan' yg dibukukan secara ringkas.

wan berkata...

alamak baru nak try

Tanpa Nama berkata...

saya bru dpt surat dr syrkt JAYAPOS KREATIF beralamat P.O.BOX 12323 , 50774 KUALA LUMPUR... adakah syrkt ini wujud n boleh dipercayai?ada sesape penah cuba...

bunga april berkata...

Bru lpas isi borang ats nama syarikat city viera...kna dftar rm60..japg bru nk g trnsfer duit@pos borang..mjur goggle dlu,klu tak buang sja duit aku...baik aku bli pmpes susu ank aku,dri kna tipu kering mcm nie..

Tanpa Nama berkata...

Btl ke ni...sy br nk htr envelope sdri kt sme glonet..kena cabut blk la setem tu..huhu

Tanpa Nama berkata...

salam untuk makluman tuan/puan PRIMA PRODUCTION HOUSE HT (TR0105808-H), CITY VIERA BUSINESS (TR0117583-P) & SOLUTION VIMAX ENTERPRISE (TR0116902-D) adalah syarikat yg sama dimana PRIMA PRODUCTION HOUSE HT telah tutup perniagaan pada 7.2.2012, CITY VIERA BUSINESS masih aktif dan stat daftar pada 15.8.2012 dan SOLUTION VIMAX ENTERPRISE masih aktif stat daftar pada 7.11.2012. ketiga-tiga syarikat diatas menggunakan alamat yg sama iaitu NO. 25-2A, BATU 21, JALAN KILANG LATITUTE TREE, HULU TERENGGANU, 22180, TERENGGANU. nama pemilik untuk ketiga syarikat adalah atas nama MUHAMAD NOOR BIN MUHAMAD (840710-11-5323) no hp pemilik adalah 012-9006391 & 013-9175118 tuan/puan boleh membuat laporan polis atau melaporkan kepada SSM agar syarikat / pemilik syarikat ini diambil tindakan.

Tanpa Nama berkata...

nsib bek sye bca ne blog..klo tk mlayang duit ku cra free2..isk2..

Tanpa Nama berkata...

AHH..SUDAH...ME PUN KENE TIPU LERR DGN SME GLONET TU GAMAKNYE... ARI TU MASE CRIK KAT TENET TAK JUMPE LAK..ARI NI AQ GOGALE SMUE KLUAR...NANGIS X BRLAGU LA JWBNYE...BRU ARI TU DIE ANTA SURAT LG CKP DH CUKUP KUOTA PEKERJE... HAMPEHH UPENYE

Tanpa Nama berkata...

Saya dr sibu..sya rasa sya dh kne tipu la dgn sme glonet dh bayar rm45 sbg pendaftaran..brape lama nanti x ade jwpn pun..niat nk tambah pendapatan tp..smua nya angin je..kalau mcm ni x halal dunia akhirat ape yg dia org buat..nama manager human recources dia org puan mardhiah bt hj ramdan..

Tanpa Nama berkata...

Aku pun kne jugak dh byar RM45 ade lagi surat dtg berserta borang ckapa kuota perkerjaan di tempat saya dh cukup lepas tu sruh sye pos balik surat berserta borang kt diaorg 14/4/2014 smpai skrg nanti xde jwpn..mmg sial betol SME GLONET SDN BHD dh try check kewujudan syarikat tp ttp beri respon SME GLONET SDN BHD Syarikat yg x.wujud.ni ape nk mkn duit org ni..klau kite org x senang xde la kita cri kerja sambilan mcm ni..

Tanpa Nama berkata...

tuan/puan syarikat SME GLONET SDN BHD tidak pernah didaftarkan dimana2 agensi kerajaan.

nur syafiqa berkata...

perghhh....hampir2 nak pos surat pendaftaran rehat japgi...alhamdulillah...

Tanpa Nama berkata...

slm semua...mule i nk minta maafla.dulu i pernah try anta n buat pgram ni...mule2 rase terpedaya tp nk cube buat gak..mmg best ble org len join kite..tp setelah dpt beratus rm...rase x puas hati dan bersalah plak.i amik keputusan utk bg blk duit tu kpd pendaftar bru..n terus stop..rugila time tu mmg terdesak sgt..byk modal yg keluar utk support program tu..nasib baik cpt sedar...n now i nk try join sme glonet ni,xsilap i da wujud sjk 2003.klu kt tgk surat yg dihantar nmpk meyakinkan..da ramai kt tipu i pun takut2 gak.skang nk minta seseorg check peti surat di shah alam tu didaftarkan ats individu maner...kwn2 pun patut cube...

Tanpa Nama berkata...

Kes mcm nie xboleh ke kita buat aduan kt tribunal tuntutan pengguna?agak2 dia layan x ek?kalau cmnie mkin ramai yg kena tipu.
Kalo ikutkan pos malaysia pn patut saman pe syrkt nie..

Tanpa Nama berkata...

my parent said,nak tau tipu ke tak company tu tgk alamat.klu p.o.box mmg tak btl la.plus ade no register company tak.boleh semak ngn SSM.GloNet sah tipu..takde no fax. or no tel utk follow up.The truth is..me n my hubby pn dah tekene ngn GloNet tu..

Tanpa Nama berkata...

Ayza mail enterprise betul atau menipu.?

Tanpa Nama berkata...

Sya pn dpt dr ayza mail enterprise,dept. Kdr, p.o box 1, 78000 alor gajah, melaka.

Ruzila Ila berkata...

Perghhhhh...alhamdulillah x b.in ag.....ingt smlm tp malaz telah selamatkn saya...huhu lpastu isnin ni nak pg post sampai tnye kat kwan2 cne nk buat....tetiba ni tergerak nk bkak tenet....hambek kau...hampir2 je kna tipu...cadbury punya manusia....huh...

Tanpa Nama berkata...

xsangka btol...SME GloNet pon sama penipu...ckap kje senang buat gelang manik bgai...da bce rsa berminat la kn..bru nk htr envelope sdri kt sme glonet..tp nseb baik la nk cek gogel dlu..sblm smuanya jd sia2..baik jgn cuba utk terpedaya...mereka2 mcm ni la yg bt dunia ni penuh dgn penipuan!!! ingatlah dunia mereka yg menipu ni xkn selamat!!!

Arzianie Ismail berkata...

JAYAPOS KREATIF same jugak ke...baru baca iklan kat fb..kena bnk in rm80..then dia bg risalah..was2 jugak..tu yang search dulu kat tenet..boleh share x

Tanpa Nama berkata...

Era jaya pun tipu ke?

musafir (mas) berkata...

Hati2 jgn sampai kene tipu. Program2 buat duit dr rumah ni memang bnyk pasal risalah2. Kalau nak buat duit jugak bleh join bisnes telco anjuran tone excel. Ni betol2 keje. Promote atau jual simkad tune talk tone excel. Kalau x tau buat promosi, admin tone excel ade sediakn buku panduan. Ade jugak panduan capai target jualan rm5,000 sebuln dlm setahun. Aku dah join. Hasil nye ok la. Nak tgok bukti dn maklumat lanjut bleh masuk blog aku http://cmusafirmaya.blogspot.com atau http://toneexcel.biz/?id=347175 atau sms je aku 01115419454.

Tanpa Nama berkata...

Saya pun baru dapat letter dari ayza mail enterprise..br ingt nk try..dh cakap ngn husband psl mende ni.sekali husband google pulak psl ni..tgk ada pulak komen2 psl ni..nasib baik tak teruskn hasrat...kalau x mmg kna sumpah le..hihihi

Tanpa Nama berkata...

Ada sesiapa boleh share x berkaitan job ni. Jayapos Kreatif ni syarikat yg betul ke x? Sb sy ada dapat surat dia

Tanpa Nama berkata...

Alhamdulillah.. nasib baik try google dulu tadi. Kalau tak memang melayang gak duit.. kira kira nak pos pendaftaran hari ni. Terima kasih lah atas segala info ni. Semoga saudara saudari mendapat keredhaan Allah SWT. Amin.

Tanpa Nama berkata...

Ya ALLLAH..nsib baik la x bnk in lg kat city viera...br dpt smlm..huhu..kita ni niat mmg nk + pndpatan tp ade gak mnusia cam ni mnipu wit owg..

MuCuK berkata...

Baru dapat surat dari ZALMAL KREATIF!! Selamat belom buat kiriman wang pos.. Kalau x hmmm rm30 lesap!!! Dah betul2 nk cr duit lebih dari rumah...!! Xder ker yg betul2 dari penipu dan amik kesempatan atas kesusahan orang! Geram betul!!!!

Tanpa Nama berkata...

salamm semua.. saya try gak.. saya join sme glonet sdn bhd.. hantar rm45.00, dekat dua minggu gak tunggu reply.. kuota dah penuh katanya.. peh tu kena tunggu 2 bulan untuk turn saya baru dapat join.. lama sangat nak tunggu, saya tulis surat untuk kanselkan pendaftaran.. tak sampai seminggu pastu saya dapat balik Rm45.00 tu, diorang kasi pakai wang pos atas nama saya.. hmm entah lah..

Tanpa Nama berkata...

ya, sme glonet sdn bhd tak tipu, lepas register, saya dapat banyak barang. Lepas 3 bulan diorang stop kan sebab kuota di beri pada orang lain pulak. Ok gak, dapat la duit sikit..

Tanpa Nama berkata...

saya dah hampir setahun bersama sme glonet. Semua ok. TQ sme glonet.